Rasdaq – azi o vedem si nu e!

271 de companii de pe piaţa Rasdaq ar putea intra la tranzacţionare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucuresti pentru 9 luni, susţine preşedintele BVB, Stere Farmache. Tot el a prognozat ieri pentru The Money Channel ca 70% din cele 271 de companii vor rămâne definitiv pe bursa principală. 

In traducere, Farmache vrea sa ne spuna ca Rasdaq va fi aceeasi struto-camila care a fost si pana acum si, facand o analogie cu numele de Rasdaq – STAR, imi aduc aminte de versurile lui Eminescu: „La steaua care-a rasarit, E-o cale atat lunga […] Azi o vedem, si nu e.”

Presedintele BVB ne-a mai anuntat ca operatorul de piata va oferi tot sprijinul necesar acestor emitenti pentru a ramane la cota bursei: Insa pierde din vedere un element: acordul actionarilor. Sa intelegem ca in aceasta perioada, societatile vor convoca AGA pentru a aproba transferul de pe o piata pe alta?

Sa inteleg ca Bursa sare peste aceasta etapa absolut necesara? OK. Sa mergem pe mana lor. CNVM sau BVB decide ca societatea este pe o piata reglementata, ceea ce presupune anumite obligatii, fie de raportare, fie financiare, iar actionarii nu vor asta. Ce se intampla? Cine va raspunde ca emitentul nu face informarile curente catre piata? Cum ii puteti obliga? Sa presupunem ca ajungeti in instanta. Pe langa faptul ca se duce dracului credibilitatea emitentului pe piatam, iar actiune se vor prabusi, procesul poate dura ani pana la finalizarea lui avand in vedere etapele procesuale ale justitiei romanesti. Si in tot acest timp cine pierde? Noi, investitorii!

Acum vin si pun intrebarea, ca orice alt investitor, eu ce fac? Cum interpretez aceasta lege ambigua a pietei Rasdaq?

Sa zicem ca societatea X face parte dintre cele 271 alese pentru a fi incluse in program. Eu detin actiuni la X si acum stiu ca este pe o piata struto-camila unde are numai anumite obligatii de raportare (cum ar fi anuntarea litigiilor juridice). In perioada cat e in program se adapteaza unei piete reglementate si face raportarile necesare pentru ca, sa zicem, asta e dorinta conducatorilor ei: vor sa o vada la bursa, mai ales ca va fi scutita de taxa de admitere si de catre CNVM si BVB. Vine si ziua decisiva a AGA, iar din vot reiese ca majoritatea actionarilor nu este de acord cu transferarea societatii pe piata reglementata si ramanerea ei pe piata Rasdaq. Si uite cum eu ma trezesc din senin cu o actiuni la o societate care nu este listata si pusa pe un sistem alternativ de tranzactionare, ca asa vor unii.

Solutia?
Cei care au creat piata Rasdaq (Guvernul sau Parlament, la vremea respectiva) sa intervina din nou si cum i-a obligat o data sa intre pe o piata sa o faca din nou. Dar tot printr-o lege care sa modifice legea initiala. In acest fel vom sti si noi investitorii in ce ape ne scaldam.
Iar, daca CNVM vrea cu adevarat sa rezolve aceasta situatie, iar Rasdaq sa fie ori strut ori camila, sa faca un proiect de lege si apeleze la cei care i-au instalat in functii sa il promoveze in Parlament.

Dedicatie pt BVB si CNVM:
La steaua care-a rasarit
E-o cale-atât de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.

Poate de mult s-a stins în drum
În departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zarit,
Azi o vedem, si nu e.

Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adânca,
Lumina stinsului amor
Ne urmareste înca.

Reclame

Un comentariu

  1. poate intr-o zi ne uitam si la cnvm si zicem la fel: azi il vedem si nu … mai sunt aceiasi comisari


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s