Abuzul asiguratorilor si calicia CSA

Un prieten a avut un accident. S-a constatat dauna totala. Pe masina platise doar 20.000 euro. Reparatia l-ar fi costat 30.000 euro. Surprinzator pentru el, dar adevarat! O piesa costa mai mult la inlocuire decat atunci cand cumperi masina noua.

Si acum buba unui sistem scump supravegheat (20.000 euro salar/cap de omnivora):

Asiguratorul vine cu o solutie ingenioasa, favorabila siesi: „Ramai tu cu epava, pe care noi o evaluam dupa bunul plac si primeste tu diferenta. Nu iti convine judeca-te cu noi.”

Evaluarea se face si mai interesant. Pune autoturimsul pe internet la vanzare, asteapta oferte si fixeaza pretul, desi legea prevede o metoda mult mai coprecta pentru acest procedeu. Potrivit normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor: „C/v epavei  se poate stabili prin estimarea pieselor ramase neavariate in baza preturilor emise de unitatile de specialitate”. Intr-adevar, legea stabileste si metoda licitatiei, dar nu stiu daca aceasta modalitate poate fi considerata licitatie, in sensul legii.

Mai mult, „operatiunea de comercializare a epavei nu este o obligatie ce ramane in sarcina asiguratorului, in cel mai bun caz aceasta fiind doar o optiune”, potrivit art. 9 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania.

Daca acestea fiind reglementarile, de ce nu platesc asiguratorii contravaloarea politei? Caci, tu ca om de buna credinta platesti o prima (anuala, semestriala, trimestriala sau lunara) pentru o anumita suma asigurata, pe care te astepti sa o primesti inapoi cand ai parte de un astfel de eveniment neplacut.

Sub protectia anonimatului, am incercat sa aflam un raspuns de la CSA cu privire la corectitudinea acestei practici. Dar am avut parte de o amabilitate excesiva, buna de dat la Radio Guerrilla (tot au ei campania contra functionarilor publici). O doamna de pe acolo ne spune ca, desi nu am respectat Legea petitiilor (sa spunem cu cnp cine suntem), ne face un favor si ne raspunde, dar sa ii platim si 35 de euro, caci asa cere o alta lege. Hmmmm…. interesanta coroborare a legilor. Dar breeeeeeeee, functionaroooo, cu salarii de 20.000 de euro, in Romania a fost data si o lege pentru aia mai subtiri la buzunar. Se cheama Legea privind liberul acces la informatiile de interes public. O sa caut si ce numar poarta si o sa ti-l dau. Zi-mi cand e ziua ta, sa ti-o fac cadou.

Generalizand, unui amarat (nu e cazul aici ca vorbim de o masina de 20.000 euroi), care si-a luat de la gura sa isi faca rata la masina, nu-i ramane decat sa se inarmeze cu tutun si rabdare, sa-si pregateasca un buget maricel pentru avocati, pe care sa ii aiba post de ostasi, si sa se lupte cu firma de asigurare.

Sau sa resemneze, sa accepte situatia si sa se multumeasca cu suma primita de la asigurator. Decat deloc, buni si aia (banii)!

Traim intr-o Romanie tanara si prospera… in interpretari subiective ale legilor!

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s