M-am inselat! Dar chiar sa fim corelati cu China?!?

Anuntul Fitch de ieri dimineata m-a determinat sa afirm ca actiunile listate la BVB vor scadea. Se pare ca m-am inselat si ma bucur. Am cautat o explicatie a cresterilor de ieri si mi-am trecut in revista articolele de azi din cotidienele financiare.

Ce am inteles?

BVB se coreleaza cu China, ceea ce ne tine departe de evenimentele interne, iar ticalosii de la Fitch i-au anuntat pe investitorii straini ca vor scadea ratingul Romaniei, si uite asa piata bucuresteana a crescut cu peste 6%.

Prima citire: Business Standard care ne informeaza ca „Entuziasmul din China a ajuns la Bucuresti”. „Perspectivele negative evidentiate de agentiile de rating erau luate in considerare de catre investitori cu mult timp in urma, stirea propiu-zisa gasindu-i pe acestia deja <in garda>”, aflam din acest ziar care citeaza brokerii (generalizand opinia unuia singur: Octavian Molnar, directorul general adjunct de la IFB Finwest – E greu sa dati doua telefoane?). Dar oare chiar au stiut investitorii straini ce decizie urma sa ia Fitch, ieri?! Dati-mi voie sa ma indoiesc.

Din Financiarul descopar ca „credibilitatea agentiilor de evaluare a ajuns extrem de indoielnica”, citand tot niste brokeri. Merg cu citirea pana la final sa imi satisfac curiozitatea de a vedea care sunt acei brokeri. Si cand colo, brokerii erau doar unul, si anume Florin Ilie, director al Departamentului Piete de Capital din cadrul ING Bank. Nu il contrazic pe domn director, caci si eu puneam sub semnul intrebarii cat de credibile sunt aceste agentii.

Merg mai departe la Ziarul Financiar, de unde aflu ca ce se intampla acum este o ajustare a caderilor exagerate din octombrie. „Este intr-adevar o reactie a pietei la scaderile masive de luna trecuta, insa nu cred sa fie una sustenabila”, sustine in ZF Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica. Mai profesionisti, jurnalistii de la ZF dau al doilea telefon si afla tot de la Molnar ca noiembrie ramane o luna a incertitudinilor foarte mari pentru piata din Romania. De ce? Stirile negative care vin de pe pietele externe si preturile foarte mici. Cat priveste decizia Fitch, ZF nu incearca sa explice de ce nu a influentat piata de la Bucuresti, dar ne informeaza ca ar trebui sa aiba un efect contrar asupra pietei (adica sa o duca la loc pe rosu).

Ce ar fi trbuit sa inteleg?

Actiunile de la BVB sunt inca subevaluate – fapt recunoscut in unanimitate. Cresterile din ultimele zile ori se datoreaza investitorilor care constienti de acest fapt au intrat la cumparare, ori speculatorilor locali care acum sustin ca ne corelam cu pietele externe sau ca datele economice sunt bune (caz in care va urma o scadere/corectie, spuneti-i cum vreti), iar ulterior vor da vina pe aceleasi piete externe sau pe deciziile Guvernului Razgandeanu.

Cotatiile de ieri le gasiti pe site-ul BVB.

Reclame

3 comentarii

 1. Suntem mult in spatele tuturor tarilor Est-Europene in ceea ce priveste preturile actuale ale actiunilor.
  BVB are un PER mediu de 5,4, in timp ce in regiune avem:
  Bulgaria-PER mediu: 11
  Cehia-PER mediu:12
  Polonia-PER mediu:10
  Ungaria-PER mediu:7,5

  Avand cele mai subevaluate actiuni din regiune, e normal sa tindem catre nivelul vecinilor.

 2. eh, STK tot spera la o revenire a actiunilor in care au investit sa le creasca si lor vuan-ul. 😀

 3. Da…ca parca STK decide ce profit au emitentii si in functie de asta poate impune un PER mediu 🙂


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s