Cine va sta cu ochii pe agenţiile de rating?

Azi a venit o ştire care ar putea duce bursa pe minus: Fitch reduce ratingul României” .

Îmi pun întrebarea cât de credibilă este această ştire cu privire la stabilitatea economică a ţării noastre, arătându-se preocupat faţă de politica macroeconomică a României şi faţă de abilităţile ei de a evita o criză economică şi financiară. Anunţul vine după ce S&P a anunţat reducerea ratingului, iar Moody’s ne-a informat că ratingul nu va fi menţinut dacă politica fiscală nu se deteriorează „grav”.

Din nou, aceleaşi agenţii de rating, încă nesupravegheate, aruncă un con de umbră asupra României. Sper ca şi de această dată să iasă premierul şi să apere ţara (ce patriot sună LOOOL).  O bilă verde pentru el! Şi mai are una de la mine. Pentru refuzul de a mări salariile profesorilor. Deşi în aceşti patru ani şi-a dovedit pe multe planuri impotenţa politico-economică. Tări fii tare, nu răzgândici!

Dacă sistemul nostru bancar este suficient de stabil pentru a evita o criză financiară, după cum ne asigură guvernatorul Mugur Isărescu, şi dacă nici acţiunile populiste din ultima perioadă, nu vor reuşi să ne îndrepte către o criză, cu siguranţă, agenţiile de rating (care au un mare impact prin lume), vor reuşi să ţină departe de România capitalurile străine.

Şi, FUCK!, aceleaşi agenţii care dădeau ca sigure marile bănci mondiale, care au căzut ca într-un joc de domino.

Potrivit lui Băsescu, Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu privire la supravegherea agenţiilor de rating. Să privim în plan mioritic. Cine de la noi le-ar putea supraveghea? Facem o autoritate nouă sau le dăm la BNR sau la CNVM?

Eu zic, la BNR…

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s